Hoe ontwikkelt de hypotheekrente zich in 2018?

Te onderscheiden zijn de korte en lange rente. Korte rente is variabel tot 5 jaar vast en lange rente is alles langer dan 5 jaar vast.

Korte rente

De euriborrentes, vaak zijn de variabele hypotheekrentes hieraan gekoppeld, liggen onder 0% en zijn de afgelopen tijd steeds verder gedaald. De rente is zo laag omdat de ECB allerlei acties onderneemt om de Europese economie op gang te helpen. De ECB heeft in maart 2016 de beleidsrente (refi) verlaagd naar 0,00% en is de depositorente (de rente op tegoeden die banken bij de ECB aanhouden) nog verder verlaagd naar -0,4%. Eind oktober 2017 heeft ECB besloten dat ook in 2018 obligaties worden opgekocht. Voor maximaal 30 miljard euro per maand. Wel minder dan voorheen, echter de acties van de ECB hebben tot nu toe nog niet het gewenste effect (aantrekken van de Europese economie) en verwachting is dan ook dat de ECB blijft stimuleren en de euribortarieven de komende tijd op de huidige, zeer lage niveaus blijven. De variabele en korte hypotheekrente zal dan ook naar verwachting voorlopig op het huidige lage niveau blijven.

Lange rente

De hoogte van de hypotheekrentetarieven is voor een belangrijk deel afhankelijk van de rente op de staatsleningen. Deze rente staat laag. Dat komt omdat de ECB veel obligaties opkoopt om de economische groei te stimuleren. Het opkopen zou duren tot eind 2017 en is onlangs verlengd. Ook in 2018 blijft de ECB obligaties opkopen. Daarmee geeft de ECB aan nog niet veel vertrouwen te hebben in een spoedig herstel. Naast de rente op staatsleningen is ook van belang de renteopslag (bovenop het swaptarief) die de geldverstrekkers betalen als ze geld lenen op de kapitaalmarkt voor jouw hypotheek. Deze renteopslag is de afgelopen tijd gelijk gebleven. Op basis van deze factoren is het te verwachten dat de tarieven voor hypotheken met een (langere) looptijd de komende tijd op het huidige lage niveau blijft.

* Verplicht veld
Kom je er niet uit?
Vraag maar raak!
Daar is onze klantenservice immers voor!
Veelgestelde vragen > logo van Jouw Eerste Hypotheek
Adres Donkere Gaard 25
3421 AT Oudewater
Bel/Whatsapp 06 15 54 06 51
E-mail info@jouweerstehypotheek.nl

Bel mij terug!

* Verplicht veld